Zeytinyağı ÇEŞİTLERİ
Zeytinyağı Çeşitleri Nelerdir?
Sağlıklı yaşam denildiğinde ilk akla gelen şeylerden biri olan zeytinyağı, aslında birçok özelliğe ve lezzete sahip olan çeşitleriyle de ünlüdür. Kalp ve damar hastalıklarına yönelik olarak korunmak için doktorların en çok önerdiği şeylerden biri olan zeytinyağının işlenme şekilleri tat özelliklerini bir hayli değiştirmektedir. Zeytinyağı çeşitleri aynı zamanda sağlık ile eşleştirilmesinin yanında lezzet ile de eşleştirilmektedir. Çünkü çok özel üretim sürecine sahip olan bu yağlar, zeytinlerin özel işlenişi sayesinde ortaya çıkarak vücut için gerekli yağ ihtiyacını sağlıklı yönden tamamlamaya yardımcı olurlar.
Zeytinyağı türlerinden biri olan sızma zeytinyağı yanma derecesi çok yüksek olduğu için kızartmalar için tercih edilmezler ancak bu özel işlenme sayesinde üretilen değerli yağlar özel tatlara da sahiptir. Zeytinlerin yetiştirilme şekline ve işlenme şekline göre farklılıklar gösteren zeytinyağları, geleneksel olarak üretildiklerinde çok özel bileşenlere ve besin değerlerine sahip olurlar. Bu da sağlık için en çok tercih edilen yağ olma nedenlerini de açıklamaktadır.
Natürel, rafine ve riviera türleri olarak üç farklı işlenme şekline göre ayrılan zeytinyağı bulunmaktadır ve bu yağların kullanım alanları, lezzet ağırlıkları birbirinden çok farklıdır. En kaliteli ve yüksek fiyatlı olarak kabul edilen zeytinyağı; natürel zeytinyağıdır. Natürel sızma, birinci ve üçüncü olarak gruplanan zeytinyağı, zeytinin dalından koparılmasından kısa bir zaman sonra yağ sıkma işlemi sonrası soğuk presle oluşturulurlar. Soğuk presleme sayesinde de bu tür yağların içinde mineraller, vitaminler ve değerli tüm maddeler korunduğu için değerlidirler. zeytin sıkımı ardından başka bir işleme gerek duymadan hazır hale gelen natürel zeytinyağları, daha acımsı ve özel bir tada sahip olmaktadır. Daha çok keskin zeytinyağı tadı nedeniyle, salatalar ve mezelerde kullanımı önerilmektedir.
Rafine edilmiş yağlar ve natürel zeytinyağlarının birleşimiyle oluşan ve çok özel tada sahip olan riviera zeytinyağı, özel işlenmesi sayesinde yanma derecesi de düşük olan bir yağ türüdür. Bu sayede soğuk zeytinyağlılar dışında, kızartmalar için bile tercih edilebilmektedirler. Rafine zeytinyağları ise özel birkaç işlem sonrasında acımsı tadını kaybederek yumuşar ve asit oranı düşürüldüğü için orijinal zeytinyağından farklı olarak boğaz yakmaz. Sızma zeytinyağından sonra tüketilen ve aynı zamanda daha uygun fiyatlı olan zeytinyağı da rafine zeytinyağı olarak isimlendirilmektedir.
Zeytinyağlarında, sıcak presleme ve soğuk presleme olarak iki teknik bulunmaktadır. Soğuk presleme daha kaliteli bir tat sunarken, az ürün çıkmasına neden olur. Ancak sıcak presleme daha çok yağ sıkabildiği için tercih edilir. Burada da yağın kalitesinin düşüyor olduğunu görebilirsiniz. Bu noktada yine kullanım alanına göre seçim yapmak önemlidir. Seçilen zeytinyağı fiyatı da kalitesine ve işlenme şekline göre bir hayli geniş bir aralıkta farklılık göstermektedir.
Zeytinyağları günümüzde sağlıklı olmakla eş değer görülmektedir. Sağlıklı olmak bir yana aynı zamanda zeytinyağlarının saç ve cilt için de neredeyse onlarca yıldır kullanıldığını biliyoruz. Sadece yemeklerinizde değil aynı zamanda hayatınızın her alanında zeytinyağına ihtiyacınız olduğunu unutmayın.