Zeytinyağı nasıl elde edilir?
Zeytinyağı Nasıl Elde Edilir? İşte Muhteşemliğin Sırrı!
Zeytinyağı elde etmek için kullanılan yöntemlerin en önemli özelliği temel geleneksel kuralın asla bozulmamış olmasıdır. Böylece zeytinyağı elde edilirken herhangi bir kimyevi katkı maddeleri veya doğasını bozacak işlemler gerçekleşmez. Günümüz hasadını dünden ayıran tek fark, zeytinin bazı bölgelerde araçlarla toplanması ve zeytinyağının soğuk sıkım makinelerde ezilerek daha fazla verimlilik sağlanmasıdır.
İşte Zeytinyağı İçin Çıkılan Yolculuk Serüveni
Zeytinin hasat dönemi zeytin tanesinden anlaşılır. Taneciklerin mor bir renge bürünmesinden sonra zeytin hasat çalışmaları başlar. Bazı bölgelerde hasadın daha hızlı ve işgücü açısından maliyetli olmaması için makine ile toplama yapılır. Ancak en iyi yöntem geleneksel usulle zeytinlere zarar vermeden yapılan hasattır. Bu hasat modeli işgücü maliyeti nedeniyle zeytinyağı fiyatlarına yukarı yönlü etki eder. Ancak zeytinin kalitesi korunur. Dolayısıyla, zeytinyağının kalitesinde muhafaza edilmiş olur.
Olgunlaşan zeytinin dalında yere düşme ihtimali vardır. Bu zeytine zarar vereceği için zeytinliklere bezler gerilir ve zeytinlerin yere düşmesi engellenir. Elle toplanan zeytinler sepetlerde biriktirilir ve daha sonra ahşap kasalarla fabrikaya gönderilir. Zeytinyağı elde edilmek üzere fabrika yolculuğuna çıkan zeytinlerin 15 saat gibi kısa bir süre içerisinde yağının çıkarılmasına dikkat edilir. Günlerce bekleyen zeytin fermente hale gelir ve zeytinyağı değeri düşer. Fermente olmasını engellemek için serin ve havadar depolarda zeminden yüksek bir şekilde bekletilebilir.
Toplanan zeytinin belli bir ölçüsü yaprak ve diğer yabancı maddelerden oluşur. Bu maddelerin sıkım aşamasına karışması zeytinyağının tadını, rengini olumsuz etkiler. Kalitesini düşürür. Dolayısı ile fabrikaya gelen zeytinler yapraklarından ayrılır. Yıkanır ve yabancı maddelerden temizlenmiş bir şekilde sıkım aşamasına geçilir. Bu aşamada az da olsa zeytin yapraklarının sıkıma karışması normal karşılanabilir. Az orandaki zeytin yaprakları, zeytinyağına hoş bir koku verir. Ancak bu oranın çok olması halinde, yani ayıklama işleminin yapılmaması halinde zeytinyağı acılaşır ve rengi oldukça koyu bir hale dönüşür.
Ayıklama ve yıkama işlemleri sonrasında zeytinyağı sıkımları gerçekleşir. Mineral ve vitamin değerlerine zarar gelmemesi için soğuk sıkım yöntemiyle zeytinlerden zeytinyağı elde edilir. El değmeden paketlenir ve sofralardaki yerini almak için yola çıkarılır.